Lilli ja kumppanit tuottavat puhdasta energiaa TuuliWatin uusimmassa tuulipuistossa

Suomen ensimmäinen sisämaan tuulipuisto vihittiin käyttöön bioenergiakunta Tervolassa

Kymmenen pientä tervolalaista sai oman nimikkotuulivoimalansa tänään, kun ministeri Lauri Tarasti vihki käyttöön TuuliWatti Oy:n uusimman tuulipuiston Tervolan Varevaarassa. 50 kilometrin päässä merenrannasta sijaitseva ensimmäinen todellinen sisämaan tuulivoimapuisto tuo reilun 10 prosentin lisäyksen Suomen nykyiseen tuulivoimatuotantoon. Käytännössä Varevaaran tuulipuiston tuotanto vastaa noin 42.000 kerrostaloasunnon käyttösähkön tarvetta.

Tervolan tuulivoimapuiston voimalat saivat nimet pikkukummiensa mukaan: Onni, Veeti, Mauno, Joonatan, Veera, Anton, Väinö, Mikael, Lilli ja Topi. Myöhemmin tänä vuonna valmistuvat sekä Simon että Iin tuulipuistojen laajennukset ja ensi vuonna Porin ja Tornion tuulipuistot. Rakenteilla olevien kohteiden valmistuttua TuuliWatin tuotantokapasiteetti nousee 600 megawattituntiin, joka vastaa noin 10 prosenttia Suomen 2020 tuulivoimatavoitteesta.

Avajaispuheessaan ministeri Tarasti korosti Tervolan kunnan ja kuntalaisten positiivista suhtautumista tuulivoimarakentamiseen. ”Missä aikataulussa tuulivoimaa päästään rakentamaan, on suuresti riippuvainen kunnan viranomaisten halukkuudesta rakentamisen lupien nopeaan käsittelyyn. Tässä taas kuntalaisten asenteella on suuri merkityksensä. Olen erityisen tyytyväinen tässä suhteessa Tervolan tuulivoimahankkeeseen ja TuuliWatti Oy:n toimiin siinä. On kunnan ja kuntalaisten juhlatapahtuma aloittaa tänään saasteettoman tuulivoimaenergian tuottaminen täällä Tervolassa”, ministeri Tarasti iloitsee.

Tervolan kunta onkin esimerkillisesti lähtenyt edistämään bioenergiaa. ”Tervolan kunta on profiloitunut Lapin bioenergiakuntana, jota tukee erinomaisesti nyt käyttöön vihitty tuulivoimapuisto. Kunnassamme tuotetaan vesi-, puu- ja turvevoimaa sekä biokaasua ja nyt myös tuulivoimaa. Varevaaran tuulipuistohankkeella on ollut vahva kuntalaisten ja kunnan tuki – mikä näkyy myös siinä, ettei kaavoitus- ja rakennuslupavaiheissa ole jätetty yhtään muistutusta. Toivomme, että tämä Suomen ensimmäinen todellinen sisämaan tuulivoimapuisto vauhdittaa myös uusia tuulivoimahankkeita kuntaamme”, toteaa Tervolan kunnanjohtaja Mika Simoska.

Tuulivoimasta taloudellista hyötyä kuntalaisille

Ministeri Tarasti korosti puheessaan myös tuulivoiman kunnille tuomia lisätuloja: ”Hallituksen piirissä ollaan parhaillaan uudistamassa kiinteistöverotusta. Valtiovarainministeriössä valmisteilla oleva lakiesitys lähetettäneen lausuntokierrokselle aivan näinä päivinä ja lakiesitys ehtinee eduskuntaan alkusyksystä. Siinä kunnan verotuloja tuulivoimasta tullaan kohtuullisesti lisäämään. Pohjana on selvityksessäni 13.4.2012 tekemäni ehdotus. Verotuksessa vuosittaisten ikäalennusten, nyt 4 prosenttia verotusarvosta, saaminen hidastuu 2,5 prosenttiin vuodessa ja minimissään laskee 40 prosenttiin nykyisen 20 prosentin sijasta. Tämä lisää varmasti kunnissa mielenkiintoa tuulivoiman rakentamiseen.”

Ministeri Tarasti linjasi puheessaan myös maankäyttökorvauksia. ”Myönteistä on myös se, että siellä, missä maanomistusolot ovat kovin rikkonaiset, kuten etenkin Pohjanmaalla, tuulivoiman rakentajat, kuten TuuliWatti Oy, ovat ilmoittaneet halunsa maksaa maankäyttökorvausta maata tuulivoimalalle vuokranneiden lisäksi myös noin 500 metrin etäisyydellä tuulivoimalasta sijaitsevien tonttien omistajille. On aivan oikein, että yhteiskunnan kokonaisuudessaan tuulivoimasta saamasta hyödystä, missä tuulivoimaenergian kotimaisuus, uusiutuvuus ja jatkuvuus ovat keskeistä, hyötyä koituu myös tuulivoimalan sijaintipaikkakunnalle ja sen kuntalaisille. Toivon syntyvän pian lisää tällaisia Tervolan tuulivoimaesimerkkejä.”

Tuulivoiman lisäys työllistää suomalaisia

Suomen 6 TWh:n tuulivoimatavoite vuodelle 2020 vastaa noin 2500 MW asennettua tuulivoimalakapasiteettia. Kyseessä on kuluvan vuosikymmenen merkittävin energiainvestointi, joka nostaa tuulisähkön osuuden noin 7 prosenttiin Suomen sähkönkulutuksesta.

”Maamme tuulivoimatavoitteen toteutuksessa puhumme 3 – 4 miljardin euron investoinneista, joista jopa miljardi euroa voi olla suomalaista työtä ja kotimaisia toimituksia. Lisäksi voimaloiden käytönaikaiset taloudelliset vaikutukset ovat miljardin euron luokkaa ja niiden elinkaaren aikainen tuontienergialaskun vähentyminen ylittää laitteiden investointiarvon noin puolitoistakertaisesti,” toteaa TuuliWatin toimitusjohtaja Jari Suominen.

Tervolan tuulivoimapuiston rakentamisessa rahoituksesta on vastannut Nordea Pankki Suomi ja muina pääkumppaneina ovat olleet turbiinitoimittaja Vestas, projektin johtamisesta ja sähköistyksestä vastannut Empower ja perustukset rakentanut YIT.

”Tervolan perustuksissa on käytetty uudentyyppistä maanvaraista perustusratkaisua, jota Suomessa ei ole aiemmin käytetty. Uudella ratkaisulla saimme perustukseen 2 metriä korkeutta lisää, joka on suoraan voimalan hyödynnettävissä. Olemme erittäin tyytyväisiä lopputulokseen ja panostamme perustusratkaisujen kehittämiseen myös tulevissa hankkeissa,” kertoo YIT:n Tuulivoimayksikön johtaja Harri Orko.

Lisätietoja

TuuliWatti Oy, toimitusjohtaja Jari Suominen, 010 557 2371, jari.suominen@tuuliwatti.fi
S-Voima Oy, toimitusjohtaja Mikko Halonen, 010 768 2064, mikko.halonen@sok.fi
Tervolan kunta, kunnanjohtaja Mika Simoska, 040-506 2928, mika.simoska@tervola.fi

www.tuuliwatti.fi

TuuliWatti Oy on energiayhtiö St1 Oy:n ja S-ryhmän S-Voima Oy:n omistama teollisen tuulivoiman osakkuusyritys. S-Voiman omistavat SOK ja alueosuuskaupat. Vuonna 2009 perustettu yhtiö kehittää ja rakentaa tuulipuistoja maa-alueilla tähdäten lähivuosina merkittävän tuulivoimakapasiteetin rakentamiseen eri puolille Suomea. www.tuuliwatti.fi

Takaisin ylös