TuuliWatin investointiohjelma etenee

Toivo aloittaa tuotannon Iin Olhavan tuulivoimapuistossa

Kahdeksan pientä kuntalaista – Toivo, Niilo, Nuutti, Joonas, Kiira, Isabella, Arttu ja Aleksanteri – sai oman nimikkotuulimyllynsä tänään, kun TuuliWatti Oy:n tuulivoimapuisto vihittiin käyttöön Iin Olhavassa. Alan uusinta teknologiaa edustavat voimalat tulevat tuottamaan vuosittain sähköä noin 35.000 kerrostaloasunnon tarpeisiin.

”Omat nimikkomyllynsä saaneet pikku iiläiset ovat syntyneet maailmaan, jossa tuulivoima on jo merkittävä energiantuotantomuoto. EU:n sähkönkulutuksesta tuotetaan jo nyt seitsemän prosenttia tuulesta. Tanskan sähkönkulutuksesta reilu neljännes tulee tuulesta ja yli kymmenen prosentin osuuteen pääsevät Saksa, Irlanti, Espanja ja Portugali. Kiinassa tuotettiin viime vuonna tuulivoimalla jo enemmän sähköä kuin ydinvoimalla. Tulevaisuudessa tuulisähkön merkitys korostuu myös Suomessa, kun se pienentää vuosittaista tuontienergialaskua, joka on tähän asti jatkuvasti kasvanut energian hinnan noustessa. Lasku vastaa jo nyt suomalaisten kuukauden palkkasummaa”, TuuliWatti Oy:n toimitusjohtaja Jari Suominen linjaa.

TuuliWatti on noussut nopeasti alan johtavaksi toimijaksi, joka etenee hankkeissaan systemaattisesti suunnitelmiensa mukaisesti. Iin Olhavan tuulivoimapuisto on merkittävä askel yhtiön investointiohjelmassa. Puisto tuottaa kymmenen prosenttia Suomessa tällä hetkellä tuotettavasta tuulisähköstä. Vuoteen 2020 mennessä maamme kansallisena tavoitteena on kuuden terawattitunnin kokonaiskapasiteetti, mistä TuuliWatin tarkoituksena on rakentaa noin viidennes.

Iin kunta kasvattaa uusiutuvan energian käyttöä

Uusiutuvan energian käytön lisääminen on Iin kunnan kehittämisen painopiste. Alan tuotannon voimistamiseksi on Iissä tehty pitkäjänteistä työtä.

”Näkyvimmät tulokset on saatu tuulivoiman rakentamisen saralla, josta TuuliWatin tuulipuisto on hyvä esimerkki. TuuliWatti on ollut ison tuulipuiston rakentamisen pioneeri Iin kunnan alueella ja yhtiö on toiminut esimerkillisesti Olhavan tuulipuiston projektissa jo ensimmäisistä yhteydenotoista lähtien. Niin maanhankinta kuin kaava- ja lupa-asiat ovat sujuneet hyvässä hengessä. Lopputulos onkin sen mukainen eli kaikilta osin Suomen modernein tuulipuisto”, Iin kunnanjohtaja Markku Kehus toteaa.

Ensimmäiset tuulivoimalat ilmestyivät Iin ja Kuivaniemen maisemiin jo vuonna 1995 ja ne olivat silloin Suomen suurimmat voimalat. Kuivaniemen Vatunkiin muodostui 2000-luvun alkuun mennessä merkittävä tuulipuisto. Iin kunta on varannut maakuntakaavaan merkittäviä merialueita tuulivoiman rakentamiseen, mutta tekniikan kehittyminen on mahdollistanut tehokkaiden maatuulipuistojen rakentamisen mantereelle.

Kotimaista tuulisähköä tehokkaasti luontoa ja asukkaita kunnioittaen

TuuliWatti haluaa tuottaa puhdasta sähköä mahdollisimman kustannustehokkaasti tuulivoimala-alueiden luontoa ja asukkaita kunnioittaen. Nyt tuotantonsa Olhavassa aloittavat tuulivoimalat liittyvät olemassa olevaan infrastruktuuriin: ne sijaitsevat Oulu-Kemi -valtatien ja radan välittömässä läheisyydessä.

Olhavan tuulimyllyt ovat toistaiseksi Suomen korkeimmat: tornit ovat 140-metrisiä ja roottoreiden halkaisijat 112-metrisiä. Laitosten koon ja tehokkuuden ansiosta niitä tarvitsee rakentaa entistä vähemmän, jolloin kokonaisympäristövaikutus pienenee.

Ensimmäisen vaiheen avajaisten jälkeen TuuliWatti jatkaa rakentamista Olhavan alueella: kolme uutta tuulivoimalaa valmistuu puistoon tämän vuoden loppuun mennessä. Rakenteilla on myös tuulipuistot Tervolan Varevaaraan, Simon Leipiöön, Porin Peittooseen ja Tornion Kitkiäisvaaraan, minkä lisäksi meneillään on useita kehityshankkeita eri puolilla maata.

TuuliWatin yhteistyökumppanit Iin Olhavan tuulipuiston rakentamisessa

  • Vestas: tuuliturbiinit
  • Empower: rakennusprojektin johto ja sähköistys
  • YIT: perustusten rakentaminen
  • SEB: rahoitus

Lisätietoja

TuuliWatti Oy, toimitusjohtaja Jari Suominen, 010 557 2371, jari.suominen@tuuliwatti.fi
S-Voima Oy, toimitusjohtaja Mikko Halonen, 010 768 2064, mikko.halonen@sok.fi
Iin kunta, kunnanjohtaja Markku Kehus, 050-388 1800, markku.kehus@ii.fi

TuuliWatti Oy on energiayhtiö St1 Oy:n ja S-ryhmän S-Voima Oy:n omistama teollisen tuulivoiman osakkuusyritys. S-Voiman omistavat SOK ja alueosuuskaupat. Vuonna 2009 perustettu yhtiö kehittää ja rakentaa tuulipuistoja maa-alueilla tähdäten lähivuosina merkittävän tuulivoimakapasiteetin rakentamiseen eri puolille Suomea. www.tuuliwatti.fi

Takaisin ylös